Kuriosa

Grundfakta

Teknologkåren

Teknologkåren är studentkåren för Lunds tekniska högskola. Den bevakar och driver utvecklingen av utbildningen vid skolan och driver dessutom näringslivs- och fritidsaktiviteter. 

A-sektionen

A-sektionen grundades år 1965 och har varit en del av teknologkåren sedan dess med undantag för en period då Sektionen låg nere. I början var det bara arkitektstudenter och industridesign tillkom ungefär på 80-talet.

Sektionsfärgen

Vår sektionsfärg är lila i nyansen Pantone Violet 2597C för att det är den objektivt snyggaste färgen. Industridesignslinjen har en gammal färg som är lila/vit batik, dock utropades lime till industridesignernas färg på nollegasquen år 2021.

Sektionsklädseln

Sektionsklädseln är en svart kavaj med a-sektionsloggan på ryggen. Under remsbyte är det kavajdelar som är det korrekta att byta och det gör man för att visa sin vänskap. Mer om detta står under “Byta remsor och dylikt”. I tidernas begynnelse hade A-sektionen ouveraller som officiell sektionsklädsel, men i samband med att A-sektionen låg nere byttes dessa ut till de svarta kavajer vi har idag. Efter många diskussioner om saken beslutades det att lila overaller säljs av sektionen men är ingen officiell klädsel. 

Maskot & Treenigheten

A-sektionens treenighet består av Råttan Rolf-Christina, Enhörningen och Skalman. Dessa karaktärer bör vördas av alla sektionens medlemmar och uppvisas så ofta som möjligt under sektionsaktiviteter.

Rolf-Christina är A-sektionens skyddshelgon och den förrådsråtta som bott i sektionens förråd sedan dess begynnelse 1965 till kvällen för Nollegasquen 2016 då hen mötte sitt öde i en råttfälla. Sedan hens bortgång valde sektionen att helgonförklara Rolf-Christina, även kallad Roffe-Stina, för sina insatser för alla A:are. Rolf-Christina verkar numera för sektionens, framförallt sektionens källarförråds, framgång, välmående, ordning och lycka. 

Enhörningen är A-sektionens andedjur. Anledningen är mystisk.

Skalman är A-sektionens maskot. Skalman är ett kreativt geni, full av idéer och uppfinningsrik utan like. Passande för arkitekt- och industridesignstudenterna på sektionen är han även en utmärkt skalgubbe!

Treenigheten
Linus på linjen är industridesigns egna maskot

Traditioner       

Akademisk kvart

Den akademiska kvarten är ett begrepp som finns över hela Lund och som säkert kommer att förvirra dig under de första veckorna på LTH. Den akademiska kvarten (15 min) innebär generellt att man börjar en kvart efter utskriven tid, men det gäller enbart på heltimmar. Klockan 13 betyder alltså 13.15 men 16:15 betyder inte 16.30. På vardagar från och med klockan 18 samt på helgerna gäller dubbelkvart, det vill säga 30 min. Om man menar att någonting faktiskt börjar på utsatt heltimme använder man uttrycket ‘prick’ förkortas (.), för akademisk kvart, och uttrycket ‘prickprick’ förkortas (..), för dubbelkvart. Om man skriver ut minuterna, exempelvis 13.00 eller 18.00, är det detsamma som att skriva 13 (.) respektive 18 (..). En enkel förhållningsregel är alltså att om det finns minuter utskrivna är det de som gäller och inget annat.

Teknologmössan

År 1864 uppkom studentmössan som gemensam symbol för svenska studenter. Studenter vid tekniska högskolor bär den litet annorlunda teknologmössan. Det är en vanlig studentmössa där ena sidan är utdragen till en plös vari det hänger en svart tofs. För mössan finns vissa regler; mössan får enbart bäras av en teknolog först då hen genomfört TLTHs nollning. Det finns två varianter: en mörkblå vintermössa som bärs 4 oktober till och med 30 april, och en vit sommarmössa som bärs resten av året. Den 30 april är det mösspåtagning i Lundagård. Dit vandrar hela studentvärlden för att ta på den vita sommarmössan. Mössan och spegat inhandlas enklast på KFS. Spegaten är den färgade ringen som fästes på tofsen. För varje nytt år hänger du på en ny. Vi på A bär lila spegat för Arkitektur, alternativt lila/vit för Industridesign. Alla sektioner har sin färg. Dessutom finns spegat som visar om du tagit har ett års uppehåll, gjort militärtjänst eller jobbat som heltidare på kåren. När du äter soppa eller liknande är det praktiskt att hissa upp tofsen. Se bara till att inte spegaten stannar uppe när du drar ner tofsen igen, det signalerar nämligen att du är desperat. För att visa att du är upptagen knyter du en knut på tofsbandet. För att hålla tofsen snygg kan du knyta längst ner på varje tråd i själva tofsen. Eftersom detta är ett slitgöra belönas den som knyter en knut åt dig med en puss.

Byta remsor och dylikt

För att visa sin vänskap kan man byta remsor av kavajen med andra sektioners ouveraller. En djupare relation kan visas genom byte av kragen. Ett byte av en hel arm symboliserar nära vänskap. Ett byte av knapp kan man göra efter utbyte av kroppsvätskor. En framficka får man byta när man haft myspys och om man använde bakdörren kan man byta bakficka. Om man tidigare läst något annat men sedan bytt kan man byta ut halva ouverallen mot sin gamla. Eftersom A-sektionens officiella klädsel är kavajen är det väldigt viktigt att placera den stora A-sektionsloggan på kavajen trots att andra sektioner har den på ouverallerna. Enligt tradition skall ouverallen inte bäras helt påtagen utan enbart sitta på benen. Detta blir dock så automatiskt för oss på A eftersom ouverallen ej skall bäras ensam, utan alltid ska sällskapas med kavajen. Däremot kan man alltid bära enbart kavajen då ouverallen bara är ett fint komplement. Enligt tradition skall man inte tvätta sektionsklädseln. Undantaget är om man bär den när man gör det men det är ej rekommenderat eftersom det riskerar att förstöra märkena. 

Sångboken

Sångboken är en bok fylld med låtar som sjungs mer eller mindre ofta under sittningar. Sektionerna har egna sångböcker. På LTH är det viktigt att fästa en penna på boken med snöre. Orsaken är att om man inte har en penna kan folk till exempel riva ur sidor eller bita i boken. Se därför till att pennan sitter bra, gärna med både knut, tejp och lim. Böckerna skickas runt under sittningarna så att man kan rita och skriva saker i varandras. Man bör inte läsa sin egen bok samma dag som folk har skrivit i den. Denna tradition tillåter dig att skriva en romantisk hälsning i din hemliga kärleks sångbok även om du vill att hen ska förbli hemlig. Sångboken är inte ett krav att köpa men den fylls efterhand med fina minnen så det är varmt rekommenderat! På baler ska den dock inte tas med. Då kommer det finnas sångblad på borden som hjälper dig att sjunga istället. 

A-Sektionens Sångbok

Medaljer

Jubileumsbalen

Var femte år håller A-sektionen i en Jubileumsbal på våren för att fira. Den hålls år som slutar med en nolla eller femma eftersom A-sektionen grundades 1965. Övriga år hålls istället Vårfårfiolsgasquen.  

Hall of fame 

Nils Philip Påhlsson – A-sektionens (än så länge) enda hedersmedlem. Han utförde den ofantliga prestationen att återuppliva hela sektionen efter att den legat nere under många år, och detta vill A-sektionen för alltid tacka honom för genom att ha honom som hedersmedlem. 

Båten Alice – A-sektionens egen båt. 

KirA – A-sektionens äldre högtalare. 

RitA – A-sektionens nyare högtalare.

Rolf-Christina – Vårt skyddshelgon.

Enhörningen – Vårt andedjur.

Skalman – Vår maskot. 

Linus på Linjen – Industridesigns maskot

Tl;dr:

  • Pantone Violet 2597C är den objektivt vackraste färgen.
  • Sätt absolut inte den stora sektionsloggan på ouverallen!!
  • Akademisk kvart är komplicerad men du kommer lära dig efter ett tag. 
  • Sätt ordentligt fast en penna i sångboken!